• Home
 • Blog
 • 11 Fotografen omscholen naar Capture One Pro

11 Fotografen omscholen naar Capture One Pro

Onlangs heb ik de 9 vaste fotografen van Reclamebureau Total Creation geholpen bij de overstap van Adobe Lightroom naar Capture One Pro en zeer binnenkort volgen de laatste 2 fotografen. De omscholing gebeurt in 4 dagen waarin telkens 3 fotografen overgezet werden naar Capture One Pro. Dit was voor mij echt een hele leuke uitdaging want:

 1. Ik geef voornamelijk 1-op-1 workshops (en niet zonder reden)
 2. De workshops vinden normaal gesproken in mijn workshopruimte plaats. Deze grenst direct aan de fotostudio en is van alle gemakken voorzien, zoals een groot beeldscherm, een ruime werktafel en er is altijd koffie, thee etcetera.
 3. Normaal gesproken ontvang ik cursisten die alles over Capture One Pro willen weten. Nu was dit gedeeltelijk het geval. Een aantal fotografen keken uit naar de overstap maar een ander deel had hier wel bedenkingen bij.

Kortom, dit was echt een mooie uitdaging die ik graag aanging.

Waarom zou je overstappen naar Capture One Pro?

De workshops vonden plaats in de vestiging in Ede. Total Creation heeft (naast een fotostudio in Amsterdam) een uitgebreide fotostudio, waar op diverse plekken tegelijk fotoshoots worden gehouden voor diverse grote opdrachtgevers.

De ontvangst was zeer hartelijk. Gelukkig was hier ook een mooie ruimte met een prima beeldscherm. Bovendien stond de koffiemachine dichtbij.

De workshops verliepen prima, ondanks dat er in het begin bij enkele fotografen best nog wel wat scepsis bestond. Ik ben geen vertegenwoordiger van Capture One Pro en hier ook niet aan gelieerd. Ik kan alleen maar vertellen waarom ik zo enthousiast ben over dit progrmma.

De overeenkomst was dat ik zelf ook als fotograaf met Adobe Lightroom heb gewerkt. En het is een prima programma waar je goed mee kunt werken. Dus de terechte vraag was: waarom zou je switchen naar een ander programma?

De Pro's van Capture One

Hierna stelde ik enkele vragen waarvan ik weet dat de fotografen hier dagelijks tegenaan lopen:

 • Hoe prettig zou het zijn als je tijdens het shooten een altijd snelle maar vooral stabiele verbinding met je computer hebt? Bij Adobe Lightroom is dit nogal eens een pijnpunt.
 • Hoe fijn zou het zijn als belichters, stylisten, art creators en anderen op hun eigen telefoon, ipad of computer kunnen meekijken en jou niet in de weg staan bij je eigen laptop. Of erger nog, de instellingen wijzigen.
 • Hoe handig zou het zijn als je niet meer zelf een keuze hoeft te maken uit een fotoshoot (soms 3000 afbeeldingen of meer) maar dat je klant dit online en zelfs live kan doen. Op het moment dat je de sessie opent zie je gelijk welke keuzes je opdrachtgever heeft gemaakt en kun je de afbeeldingen verder (laten) bewerken en afleveren.
 • Hoe lekker werkt het als je met minder geschuif aan regelaars gelijk al betere resultaten hebt.
 • Hoe prettig is het dat je je eigen workflow kunt maken. En bij Total Creation was het erg belangrijk dat afbeeldingen direct voorzien kunnen worden van de juiste benaming en nummers.
 • Hoe handig is het dat je in lagen kunt werken.

 

Na deze opsomming was de interesse al snel gewekt. Na nog een aantal vragen beantwoord te hebben die voor de fotografen van belang waren werden ze al snel enthousiast.

Gelukkig waren het allemaal mensen die hun vak verstonden en konden wel alle ins-en outs behandelen binnen de 6 uur houden die de workshop duurt.

Voor mij was het een mooie uitdaging en ik ben dan ook erg tevreden dat ik dit reclamebureau op deze wijze heb kunnen helpen. 

Ik ben superblij met de mooie review die Caron van Ingen over mij schreef. Hij is de System Manager van Total Creation.

Heb jij vragen over Capture One Pro of kan ik jou ook helpen om beter te leren werken met Capture One Pro?  Neem dan gerust contact met mij op. 

Workshop Capture One op locatie

Ben Eekhof Fotografie Agripark-Oost 2 8251 KH Dronten           [Y]