Hondenfotografie tips

Hondenfotografie is een aparte 'tak van sport'. Net als kleine kinderen hebben ze vaak een zeer korte spanningsboog en is alles in hun omgeving interessant. Ze zijn dus snel afgeleid. 

Oefening baart kunst

Als fotograaf is het de kunst om op het juiste moment de ontspanknop in te drukken. Dat wil zeggen als de compositie goed is, de belichting op orde is én je de attentie van de hond hebt.

Met één hond is dit nog wel te doen, maar wat als je een nestje met pups wilt fotograferen en de moederhond naast haar 'kleine spul' wil fotograferen? In dit geval is het handig dat je ervaring met honden hebt en ook fotograaf bent.

Een hele rij pups goed op de foto krijgen

Met enige regelmaat fotograferen wij voor fokkers van rashonden. Uiteraard wordt elke pup afzonderlijk gefotografeerd. Vaak is de vraag of er ook een collage gemaakt kan worden van het gehele nest.

Een hele club tegelijk fotograferen is een -bijna- onmogelijke opgave. Daarom hebben wij de honden eerst afzonderlijk gefotografeerd en later met Photoshop in éen foto gemonteerd.

Maar ook slechts één pup laat zich vaak slecht op een foto vangen. Hij/zij wil lopen, liggen, nou ja eigenlijk alles wat jij op dat moment niet wil.

Stel je camera vooraf goed in

Door de korte spanningsboog kan je een pup vaak maar heel kort op zijn plaats houden. Je moet razendsnel zijn om het moment waarop de hond attent is, goed zit of staat en in de richting van de lens kijkt vast te leggen. Zorg er daarom voor dat je camera vooraf helemaal goed ingesteld is.

Vraag attentie met een piepbeestje, fluitje of brokje

Om een fotoshoot te doen slagen is het handig als je er vooraf aan denkt om diverse honden-attributen mee te nemen. De ene hond is gevoelig voor een piepbeestje terwijl de andere geactiveerd wordt door een hondenkoekje of een fluitje. Dat is altijd weer even uitproberen. 

Een dun touwtje doet wonderen

Als een hond erg beweeglijk is doe ik in overleg met de eigenaar van de hond een dun zwart draadje om de nek van de hond. Dit moet natuurlijk niet te strak zitten. Ik vraag de eigenaar het touwtje omhoog te houden om ervoor te zorgen dat de pup mooi blijft zitten en niet gaat verplaatsen. Vervolgens is het zaak om de aandacht van de pup te vragen en snel af te drukken als de hond naar je kijkt. Het touwtje wordt later in Photoshop weggewerkt. 

Hondenfotografie op locatie of in de fotostudio?

Beiden hebben voor- en nadelen. Op locatie kun je lekker gaan wandelen.  Zodra de hond ontspannen is kun je hem vastleggen. Dat betekent dat je zelf veel aan het bewegen bent.

Wij fotograferen altijd met zijn tweeën, althans ik (Ben) fotografeer meestal en Annemieke heeft studiolicht op een accu bij zich. Zij is dus het mobiele statief. Op deze manier kunnen wij snel reageren op de sitiuatie. 

Het nadeel van buitenfotografie

Het nadeel van buitenfotografie is dat je snel wisselende lichtomstandigheden kan hebben (bewolkt, afgewisseld met zon en harde schaduwen). Natuurlijk kun je daarop anticiperen en vooraf de meest gunstige locatie opzoeken. Een nadeel dat ik zelf ondervonden heb is dat een hond in het gras en een flinke zon behoorlijk wat groene reflectie kan geven op een donkere/zwarte vacht. En dat is nou net niet wat een fokker kan gebruiken. De vachten moet kleurecht zijn.

Je hebt meer controle in de fotostudio

In de fotostudio heb je veel meer controle. Het licht is uiteraard gecontroleerd maar ook de omgeving. Je hebt geen last van kleurzwemen door reflectie en de hond wordt niet afgeleid door zijn omgeving, zoals langslopende mensen, honden, katten, en heel veel meer.

Natuurlijk laten we hem even wennen aan de studiolampen en zijn omgeving. We hebben een mooie verhoogde zit in de fotostudio waar een hond voldoende ruimte heeft. 

Gebruik bij voorkeur een statief

In de studio gebruiken wij meestal een statief. Zo heb je een constante opname en kun je later in Photoshop gemakkelijk een montage maken. Met name de plaats waar elke pup zit is van belang. Iets naar voren of iets naar achteren geplaatst brengt in de nabewerking weer het nodige werk met zich mee.

Maar ook buiten kun je natuurlijk prima een statief gebruiken. De labrodoodles op het bankje met de moederhond naast zich zijn allemaal één voor één gefotografeerd.

Bekijk hieronder in het filmpje hoe een Photoshop-edit er uitziet.

Met Photoshop doe je de rest

Het touwtje verwijder je met Photoshop, net als pluisje, verkeerd zittende haartje, vuiltjes om de ogen of mond enzovoort.

Wil je ook een mooie fotoshoot van jouw hond(en) in de fotostudio of op locatie? Neem gerust contact met ons op. 

Ben Eekhof Fotografie Agripark-Oost 2 8251 KH Dronten           [Y]